עוגיות מדלן
מדלן היא עוגית ספוג קטנה ושמנמנה בצורה של קונכיה.
על פי האגדה העוגיה נוצרה לראשונה בשנת 1755 בטירה של קומרסי (באיזור לוריין-צרפת),שם חי בגלות סטניסלס, מלך פולין.
מסופר שערב אחד במהלך משתה ענק, שף המטבח ושף הקונדיטור של המלוכה, רבו בנוגע למנת הקינוח שתוגש.
למרבה המזל היה לאחת המשרתות מדלן פומיה, רעיון טוב להכין במהירות קינוח ממתכון שלמדה מסבתא שלה.
העוגות הקטנות מבוססות על סוכר, קמח, חמאה ביצים וגרידת לימון כל כך מצאו חן בעיני המלך שמיד הוא רצה לדעת מה השם שלהן...מכיוון שלא היה להן שם המלך קרא לעוגיות על שם העוזרת החכמה שבאותו ערב הכינה אותן :מדלן מקומרסי-
Madeleine de Commercy
המלך סטניסלס חשף את המתכון לביתו מארי, אשתו של לואי ה 15 ומשם כל ורסאי וכל צרפת הכירו את העוגיה.
Madeleines de Commercy |
ובכל זאת העוגיה המפורסמת הייתה ונשארה עוגייה רגילה מבין שאר העוגיות אם אחד הסופרים הצרפתיים הגדולים מרסל פרוסט לא היה מנציח אותה בתחילת המאה ה-20 בעבודה על ספרו "בעקבות הזמן האבוד"-
A la recherche du temps perdu
זהו הטעם העדין של מדלן שלפתע יעלה לסופר זכרונות מתוקים של ילדות מאושרת:
מרסל פרוסט 1871-1922 |
Je portai à mes lèvres une cuillerée du thé ou" j’avais laissé s’amollir un morceau de madeleine. Mais à l'instant même où la gorgée mêlée des miettes du gâteau toucha mon palais, je tressaillis, attentif à ce qui se passait d'extraordinaire en moi. Un plaisir délicieux m'avait envahi, isolé, sans la notion de sa cause. »
אז אחרי שלמדנו קצת היסטוריה, וספרות בואו נתמקד בעיקר, שזה העוגיה עצמה...ואיך מכינים אותה.
כפי שבטח הבנתם היא די מהירה וקלה מאוד להכנה אז מדוע לא לנסות ?
החומרים ל כ 25 עוגיות מדלן:
-3 ביצים
-130 ג סוכר
-20 ג דבש
-150 ג קמח
-125 ג חמאה
-קורט מלח
-חצי אבקת אפיה
אופן ההכנה:
1-ממיסים את החמאה (במיקרו או בבאן מרי)
2-מקציפים את הביצים (שלמות גם לבן וגם צהוב) עם הסוכר, קורט מלח והדבש עד שהנפח מכפיל את עצמו והתערובת בהירה.
3-מנפים מעל קצף הביצים את הקמח ואבקת האפיה-מערבבים
4-לבסוף מוסיפים את החמאה המומסת הפושרת ואת גרד הלימון (או כל טעם שבחרתם)
5-נותנים לבלילה לנוח לפחות שעה במקרר:
1-ממיסים את החמאה (במיקרו או בבאן מרי)
2-מקציפים את הביצים (שלמות גם לבן וגם צהוב) עם הסוכר, קורט מלח והדבש עד שהנפח מכפיל את עצמו והתערובת בהירה.
3-מנפים מעל קצף הביצים את הקמח ואבקת האפיה-מערבבים
4-לבסוף מוסיפים את החמאה המומסת הפושרת ואת גרד הלימון (או כל טעם שבחרתם)
5-נותנים לבלילה לנוח לפחות שעה במקרר:
שלב קירור הבלילה הוא חובה מכיוון שזה השוק הטרמי (הבדלי טמפרטורות) שייתן למדלן את ה"בטן המעוגלת" המאפיינת אותה.
מקציפים ביצים,סוכר,מלח ודבש... |
אחרי הקצפה... |
מוסיפים קמח,אבקת אפיה...וחמאה בסוף |
הבלילה מוכנה |
אופן האפיה:
1-מחממים את התנור לחום גבוה של 220 מעלות.
2-משמנים את התבניות (גם אם הן מסיליקון)
3-ממלאים את השקעים בכף.
4-מכניסים לתנור ל 3-5 דקות ואז מורידים את החום ל180 מעלות ומשאירים לעוד כ 5 דקות.
5-מוציאים כאשר המדלן מקבל צבע זהוב ובטן מעוגלת.
הבלילה בשקעים |
הגעתי במקרה
השבמחקמקסים! תודה!
איזה תמונות מרהיבות
ובלוג מעורר השראה
שיהיה המון בהצלחה:)
למען האמת הכנתי אולי פעמיים מדלן ודי התאכזבתי לחוסר יכולתם של המדלן להחזיק מעמד יותר משעתיים, פשוט התייבשו כליל... האם זהו גורל המדלנים או שהאשמה בי?
בכל מקרה אני חייבת לנסות את המדלנים האילו עם הבטן
תודה!
היי שירי,
השבמחקתודה רבה על התגובה המפרגנת :)
ולשאלתך:המדלן לא אמור להתייבש,תנסי את המתכון הזה,שלב קירור הבלילה הוא באמת חשוב כמו שציינתי (לקבלת הבטן)ושימי לב לא לאפות יותר מדי זמן...כשהם מוכנים יש לשמור אותם בכלי אטום.אחרי כל זה אין שום סיבה שיתייבשו :)
בהצלחה ועדכני אותי!
אני רוצה להכין את המדלן האלה לשבת... (הם נראים מעולה!!) לשמור בכלי אטום כשהם חמים או כשהם התקררו??
מחקמה השיטה לבטן של המדלים? יש לי תבנית סיליקון והם מתפשטים לרוחב במקום לגובה....
השבמחקהיי רוית,
השבמחקמה שגורם ל"בטן" זה השוק הטרמי בין הבצק הקר לחום הגבוה (יחסית) של התנור.
חשוב גם לא למלא את השקעים עד הסוף.
מקווה שבפעם הבאה יתפסו גובה :)
היי מרים,
השבמחקנראים מצויין המקסימים האלה. אבל במתכון הכוונה היא לחצי שקית אבקת אפייה או חצי כפית?
תודה,
אלווירה
היי ערב טוב,
השבמחקהכוונה היא לחצי שקית :)
היי מרים
השבמחקניסיתי את העוגיות יצאו מדהים
הבטן קטנה ולא כמו בתמונות אבל אותו טעם חלומי של צרפת
תודה
בשביל הבטן...חייב שהבצק יהיה ממש קר והתנור ממש חם:)
מחקכיף לשמוע שנהנתם